Кой ще се възползва от новата данъчна ставка?

Ново ДДС за ресторанти

През юни ПП „ГЕРБ“ гласува законопроект за намаляване на ДДС за ресторантьорския бизнес. Предложението е подкрепено от 13 депутати, прието е от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Предстои да влезе в сила от 01.07.2020 г. и ще важи до декември 2021 г. Мярката е приета в подкрепа на заведенията, чийто бранш беше ощетен по време на пандемията от коронавирус.

Важно е уточнението, че намалението ще важи за храна и напитки, но не и за алкохол.

Намалената ставка ще важи още за:

  • туристическите услуги;
  • книгите.

„За нас това е директна помощ за бизнеса. Също така има и изразен социален ефект, защото е помощ и за домакинствата“. Думите са на Атанас Димитров от БХРА (българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация).

Предложението за новата данъчна ставка предизвика полемики. След като бе решено да се въведе 9-процентовото ДДС за заведенията, в парламента беше прието вчера и предложението да се намали данъка и за детските храни. Предложението бе внесено от депутати на ДПС. Издателите, от друга страна, искат да се запази данъка от 9% и след като изтече предвидения срок.

I-Cash дава възможност да се възползвате от обновеното ДДС. За да се случи това, необходимо е продуктите, които ще бъдат облагани с него, да бъдат променени на данъчна група „Г“. След като го направите, свържете се с нашите сътрудници или прочетете статията „Как да въведете данъчната ставка от 9% в I-Cash“.

Ако пък търсите софтуер за вашия ресторант, но нямата регистрация в I-Cash, прочетете статията Ресторантьорски модул. Ще ви е полезна.

Направете и своята регистрация в I-Cash и тествайте безплатно за месец.